RC Aircombat: een wel heel speciale wedstrijdsport

RC_do335_4Modelvliegen is in Nederland tamelijk onbekend. De meeste verenigingen hebben niet meer dan 120 leden, waarvan slechts een deel actief is. Wie daaruit concludeert dat de sport langzaam inslaapt, heeft het echter bij het verkeerde eind. Nationaal en internationaal is er namelijk een tak van het modelvliegen die steeds meer in zwang raakt: RC Aircombat.

Doel

Het doel van RC Aircombat is tweeledig: enerzijds willen deelnemers de sfeer en spanning van de luchtgevechten van de Tweede Wereldoorlog nabootsen, anderzijds willen ze de wedstrijd winnen. Dat doen ze door een heel specifiek doel te behalen. Achter elk vliegtuig hangt een lint van ongeveer zeven meter. Wie zijn lint kwijtraakt, heeft verloren. De volledige regels zijn uitgebreid op internet te vinden.

Vormvereisten

Om die oorlogssfeer zo effectief mogelijk na te bootsen, is het verboden om met miniatuurstraaljagers op de proppen te komen. De vliegtuigen moeten allemaal modellen zijn van vliegtuigen die destijds hebben dienstgedaan. Of het nu nostalgie of gewoon een vormvereiste is, dankzij deze regel zijn de wedstrijden spannend, authentiek en ontzettend sfeervol.

Spelregels

De wedstrijd begint met een zogenaamde ‘heat’  van zeven minuten. Vliegers moeten dan zo snel mogelijk hun vliegtuig in de lucht krijgen. Daarna is het zaak om het lint van de tegenstander af te snijden. Makkelijk is dat natuurlijk niet; de vliegtuigen scheren met een behoorlijk rap tempo langs elkaar heen. Om ervoor te zorgen dat de wedstrijd centraal wordt gespeeld, zijn er bepaalde barrières opgesteld, een beetje zoals de witte lijnen van een voetbalveld. Als u buiten die lijnen vliegt, krijgt u strafpunten. Vliegt u voor de tweede keer buiten de lijnen, dan kost dat u nog meer punten. Bovendien gaat u dan nogal af.

Puntentelling

Voor elke seconde waarin een bestuurder zijn vliegtuig in de lucht weet te houden, krijgt hij bonuspunten. Het afsnijden van een lint levert een flinke bonusscore op. Wie na zeven minuten zijn eigen lint onaangeroerd aan de scheidsrechter laat zien, krijgt een aanzienlijke hoeveelheid bonuspunten. Aan het eind van de wedstrijd wint de modelvlieger met de meeste punten.

Spanning

Wie weet kunt u zich nu al voorstellen hoe spannend zo’n wedstrijd is, maar voor hetzelfde geld zit u zich nu af te vragen waarom mensen in ’s hemelsnaam met vliegtuigen achter elkaar aan zitten. Het leukste aan modelvliegen is het kat-en-muisspel. Als u bijna het lint van de ander aan stukken kunt snijden, maar twee vliegtuigen ondertussen uw lint bijna aan flarden aan het scheuren zijn, moet u binnen een fractie van een seconde beslissingen nemen. Zet u door en scoort u punten of breekt u uw aanval af en suist u rakelings opzij om uw achtervolgers van u af te schudden? Er komt niet alleen techniek – goed kunnen vliegen, grote kennis van aerodynamica – bij kijken, maar ook tactiek. Sterker nog, wie uitstekend kan vliegen maar geen tactisch benul heeft, ligt er doorgaans als eerste uit. De spanning wordt ook opgevoerd door de snelheid van het spel en de vliegtuigen. Een rondje van zeven minuten is voor het gevoel binnen secondes voorbij. Dat is wel even wat anders dan een voetbalwedstrijd van anderhalf uur.