Modelvliegen: wat is dat?

Een tamelijk onbekende sport in Nederland is modelvliegen. Miniatuurvliegtuigjes en –helikopters besturen lijkt misschien niet heel ingewikkeld, maar er komt veel meer bij kijken dan de leek in eerste instantie vermoedt. Hieronder leest u wat deze sport leuk en uniek maakt.

Wel of geen sport?

modelvliegtuigen

Modelvliegen is natuurlijk geen sport zoals basketbal en bergbeklimmen een sport zijn. Er wordt niet gerend, gesprongen, geklommen, gegooid of gezwommen. Sterker nog, de modelvlieger staat voornamelijk stil op de grond en bedient een radiografisch bestuurd vliegtuigje. Klinkt eenvoudig? De praktijk is een stuk ingewikkelder. Net zoals piloten een peperdure opleiding volgen om achter de stuurknuppel van een Boeing 737 te mogen kruipen, moeten modelvliegers lang oefenen voordat ze controle hebben over hun vliegtuigen en helikopters. De modelvlieger moet verstand hebben van aerodynamica en allerlei andere zaken. Ondertussen moet hij ook nog letten op het vliegtuigje zelf. Hij moet leren het vliegtuigje te laten landen en weer de lucht in te krijgen.

Niet in je eentje vliegen

diversen-082

Dat modelvliegen is dus een stuk ingewikkelder dan u wellicht dacht. Stel, u wilt leren modelvliegen. Hoe gaat u dan te werk? Gewoon een modelvliegtuig kopen en het ding in een willekeurig grasveldje aanzetten en op laten stijgen werkt niet. Daarmee vliegt u het vliegtuigje waarschijnlijk hopeloos in de prak. De prijs van zo’n vliegtuigje is niet al te gering , dus u kunt zich beter goed voorbereiden. Wie modelvliegen ambieert, sluit zich doorgaans aan bij een modelvliegvereniging. Die hebben allerlei leden in huis met genoeg expertise om u het modelvliegen te leren. Verenigingen bieden beginnende vliegers vaak ook nuttig advies over welk modelvliegtuig ze het beste kunnen aanschaffen.

Speciale variant

Wie al een tijd vliegt en toe is aan wat spanning, kan zich aan het zogenaamde RC Aircombat wagen. RC staat voor remote controlled, modelvliegtuigen dus, en Aircombat klinkt net zo spannend als deze tak van het modelvliegen daadwerkelijk is. Het doel bij RC Aircombat is om de streamer, een lint van zeven meter dat aan elk participerend vliegtuig hangt, af te snijden. Het komt erop neer dat modelvliegers hun vliegtuigen tijdens een wedstrijd de meest acrobatische capriolen moeten laten uithalen om te winnen. Dat maakt de wedstrijd vanzelfsprekend enorm spannend.

RC Aircombat: speciale regels

U kunt niet met elk willekeurig vliegtuig meedoen aan een wedstrijd. Er gelden namelijk speciale eisen over de vorm van het vliegtuig. Het eigenlijke doel van RC Aircombat is het nabootsen van de zogenaamde dogfights uit de Tweede Wereldoorlog. De vliegtuigen van toen waren klein en behoorlijk wendbaar, waardoor luchtgevechten hectisch en onvoorspelbaar waren en de vliegkunsten van de piloot ontzettend op de proef stelden. Om die sfeer zo goed mogelijk na te bootsen, moet het vliegtuig naar een echt model uit de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd. Bekende modellen zijn de Messerschmitts, Thunderbolts, Mustangs en Focke Wulfs.

Kosten

Modelvliegen is geen goedkope hobby. Voor een kwaliteitsvliegtuigje bent u algauw honderden euro’s kwijt en als u zich aan helikoptervliegen wilt wagen, kunt u rekenen op een kostenplaatje van 2000 euro. Daarnaast is het raadzaam lid te worden van een vereniging. Veel verenigingen hebben echter wel een lidmaatschap van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart in hun contributie opgenomen. Het is dus in totaal geen goedkope hobby, maar wie echt van vliegtuigen houdt, heeft het ervoor over.